Εμείς έτσι μεγαλώσαμε, με ψωμοβουτιές στο πετιμέζι! 

Τα γκουρμέ της Κρήτης…

Θα χρειαστείτε:

  • 2 φέτες ψωμί (προτείνουμε ολικής ή πολύσπορο).
  • 4 κ.σ. πετιμέζι
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ηλιόσπορους

Τα γκουρμέ της Κρήτης…

Εμείς έτσι μεγαλώσαμε, με ψωμοβουτιές στο πετιμέζι! 

Τα γκουρμέ της Κρήτης…

Φρέσκο ψωμί πασπαλισμένο με πετιμέζι,  Ελαιόλαδο “El-αιώνας” &  ηλιόσπορους

Ένα πανεύκολο, θρεπτικό και ασφαλές σνακ για όλους!

Θα χρειαστείτε:

  • 2 φέτες ψωμί (προτείνουμε ολικής ή πολύσπορο).
  • 4 κ.σ. πετιμέζι
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ηλιόσπορους

Πως γίνεται:

Φρυγανίζετε το ψωμί στην τοστιέρα ή σε ένα αντί κολλητικό τηγάνι. Εν το μεταξύ,  αναμειγνύετε το λάδι με το πετιμέζι, τοποθετήστε το ψημένο ψωμί σε ένα πιάτο, περιχύνετε με την σάλτσα, πασπαλίζετε με τους ηλιόσπορους.

Πετιμέζι:

Πετιμέζι: Παχύρρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο.

Πλούσιο σε: ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο.

Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη.

Διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.

Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού

Ηλιόσπορος:

Ανά 100γρ περιέχει περίπου 20γρ πρωτεΐνης και 17,5γρ υδατανθράκων. Ο ηλιόσπορος είναι μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου. Προστατεύει την καρδιά μας, Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου, Χαλαρώνει τα νεύρα και τους μύες μας, Οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνη Ε, που έχει ευεργετικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καταπολεμήσει μία φλεγμονή εξουδετερώνοντας όλες τις ελεύθερες ρίζες.

cretan corner_olive oil

Λεμόνια εν δράσει…

Πράσινη  σαλάτα με σως μαρμελάδα λεμόνι και φρέσκο χυμό λεμονιού!

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 100γρ. σπανάκι,
  • 100γρ.  μαρουλι,
  • 50γρ. αντίδια,
  • Μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό,
  • 2 φρέσκα κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. ηλιόσπορούς,
  • ½ κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 Παξιμάδια (100γρ) κρίθινά σε μικρά κομμάτια (μπουκιές).
  • Θαλασσινό Αλάτι και τρίμμα λεμονιού  για το τέλος

Για την σως θα χρειαστούμε:

  • 3 κ.σ. ή και λίγο περισσότερο… Ελαιόλαδο «El- αιώνας»
  • 1 κ.σ. μαρμελάδα λεμόνι.
  • Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι (πριν το στύψουμε παίρνουμε το τρίμμα).

Πράσινη σαλάτα με σως (dressing ) μαρμελάδα από φρέσκα λεμόνια της Κρητικής γης.

Τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και διάφορες φυτοχημικές ενώσεις με εξαιρετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, προάγουν την καλή υγεία.

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα λεμόνια μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, τον έλεγχο του βάρους και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο την σάρκα και τον χυμό του, ενώ τη φλούδα σχεδόν πάντα την πετάμε. Καλό είναι να εντάξουμε στην διατροφή μας και την φλούδα του λεμονιού, να μην την θεωρούμε άχρηστη ύλη. Μελέτες  έχουν διαπιστώσει ότι η φλούδα του λεμονιού είναι επίσης γεμάτη από βιοδραστικές ενώσεις που επίσης μπορεί να παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας.

Πράσινη σαλάτα με σως απο μαρμελάδα λεμόνι και φρέσκο χυμό λεμονιού!

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 100γρ. σπανάκι,
  • 100γρ. μαρούλι,
  • 100γρ. αντίδια,
  • Μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό,
  • 2 φρέσκα κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. ηλιόσπορούς,
  • ½ κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 Παξιμάδια (100γρ) κρίθινά σε μικρά κομμάτια (μπουκιές).
  • Θαλασσινό Αλάτι και τρίμμα λεμονιού  για το τέλος
  • Για την σως θα χρειαστούμε:
  • 4 κ.σ. ή και λίγο περισσότερο… Ελαιόλαδο «El- αιώνας»
  • 1 κ.σ. μαρμελάδα λεμόνι.
  • Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι (πριν το στύψουμε παίρνουμε το τρίμμα).
  • Πως γίνεται:

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά,  αφήνουμε να στραγγίσει το νερό.

Μέσα σε ένα μπολ,  κόβουμε με το χέρι όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ, το κρεμμυδάκι το κόβουμε με το μαχαίρι, σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.  Ρίχνουμε τους ηλιόσπορούς, τα κουκουνάρια και το σουσάμι, το παξιμάδι σε κομμάτια (μπουκιές). 

Ετοιμάζουμε την σως, διαδικασία : Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά στο multi,  χτυπάμε καλά.

Στο μπολ με τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς, ρίχνουμε την σως,  πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι, το τρίμμα του λεμονιού, ανακατεύουμε ελαφρώς. Σερβίρουμε σε πιατέλα.

Σημείωση: ένα λεμόνι με φλούδα προσφέρει: Βιταμίνη C= 83.2 , Βιταμίνη Α= 32.4 IU. Ένα λεμόνι χωρίς φλούδα προσφέρει: Βιταμίνη C= 83.2, Βιταμίνη Α= 23.3 IU

Cretan Corner_olive oil

13245354 834404466663981 2294010187709112125 N

Συστατικά:

  • Επιλέξτε ψωμί καλής ποιότητας, ολικής ή πολύσπορο, αν είναι δυνατόν χειροποίητο.
  • Γραβιέρα Μυλοποτάμου.
  • Έξτρα Παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο ‘El-αιώνας’.  .
  • Ελιές Καλαμών ξιδάτες,  είναι γευστικές και τραγανές!
  • Προσθέστε και μερικές σταφίδες, ξανθές ή μαύρες
  • Ρίγανη

Καλωσόρισμα αλα κρητικά!

Συστατικά:
Επιλέξτε ψωμί καλής ποιότητας, ολικής ή πολύσπορο, αν είναι δυνατόν χειροποίητο.
Γραβιέρα  Μυλοποτάμου.
Έξτρα Παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο ‘Εl-αιώνας”. 
Ελιές Καλαμών ξιδάτες,  είναι γευστικές και τραγανές!
Προσθέστε και μερικές σταφίδες, ξανθές ή μαύρες,
ρίγανη βιολογικής καλλιέργειας ή απο το χωριό σας. 

Προετοιμασία:
Κόβουμε το ψωμί σε κομμάτια αντίδωρου, το ίδιο και την γραβιέρα στη συνέχει σε μια μεγάλη πιατέλα ή σε πλατό τυριών τοποθετούμε πρώτα το ψωμί, πάνω σε κάθε κομμάτι ψωμιού προσθέτουμε ένα  ένα τα κομμάτια τυριού, μέχρι να βάλουμε σε όλα τα ψωμάκια (αν θέλουμε καρφιτσώνουμε με μια οδοντογλυφίδα για περισσότερη ευκολία στο σερβίρισμα), πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ρίγανη, τοποθετούμε στα κενά σημεία της ελιές και τις σταφίδες. Το πιάτο μας είναι έτοιμο!

Η Ποσότητα που θα φτιάξετε είναι ανάλογη με τα άτομα και την δική σας προτίμησή στα όρια του φυσιολογικού.

Καλή απόλαυση!

Cretan Corner_olive Oil

Untitled 9

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια γάλα καρύδας
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης, είναι η καλύτερη. 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο, ή χαρουπόμελο, ή πετιμέζι (θα τα βρείτε για να τα  αγοράσετε απο το ηλεκτρονικό κατάστημα  ή το απο το φυσικό κατάστημα μας).

Κυριακή πρωί στο σπίτι!

Λαχταριστή ζεστή σοκολάτα με γάλα καρύδας…

Συστατικά:
2 φλιτζάνια γάλα καρύδας
1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο , ή χαρουπόμελο, ή πετιμέζι. 
Προετοιμασία:
Ζεστάνετε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις ζεσταθούν και γίνουν λεία, γεμίστε 2 φλιτζάνια και σερβίρετε.

Cretan Corner_olive oil

Untitled 6

Για μια νόστιμή, υγιεινή και εύκολή πρωινή σούπα ιδανική για όλη την οικογένεια, θα χρειαστείτε:

  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 1  φλιτζάνι ξινόχοντρο 
  • χυμό από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο “Εl-αιώνας”
  • αλάτι, πιπέρι

Ξεκινήστε την ημέρα σας με τροφές που προσφέρουν ενέργεια!

Προετοιμασία:

Βάζετε στην κατσαρόλα  όλα μαζί τα υλικά, εκτός από το λεμόνι, αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά, σβήνετε  το μάτι της κουζίνας και το αφήνετε  να κάτσει για αλλά 10 λεπτά.
Σερβίρετε  ζεστή. Με το που σβήνετε την εστία της κουζίνας, προσθέστε τον χυμό απο το φρέσκο λεμόνι. Συνοδεύεται με ψωμί ή παξιμάδι.

Σημείωση: μπορείτε να την έχετε ετοιμάσει αποβραδίς. 

Η συνταγή είναι για 4 άτομα

Τρώμε Σωστά, τρώμε κρητικά!

Cretan Corner_Olive oil

120708427 3150538578383880 6404837154957021498 N

Στο κατάστημά μας θα βρείτε για να αγοράσετε:

  • Γαλακτοκομικά Παραδοσιακά Προϊόντα απο τον ορεινό Μυλοπόταμο και τα Λευκά Όρη.
  • Εξτρα Παρθένο Κρητικό Ελαιόλαδο “Εl-αιώνας'”, δικής μας παραγωγής.
  • Βιολογικής καλλιέργειας Βότανα 
  • Μπαχαρικά
  • Θυμαρίσιο μέλι, σιρόπι απο χαρούπι, σιρόπι απο σταφύλι (Πετιμέζι).
  • Φυσικά καλλυντικά ελαιόλαδου, όπως κεραλοιφή ‘Irina”, σαπούνια, θεραπευτικά έλαια
  • αιθέριο έλαιο ρίγανης και άλλα.
  • Βασιλικό πολτό
  • Κρητικά κρασιά
  • Τσικουδιά, υδήποτα

Τροφές που απογειώνουν το ανοσοποιητικό!

Φτιάξτε sandwiches για τα παιδιά με τις πιο δυνατές τροφές!

Για τους vegan or vegetarian γονείς, αντί για ζαμπόν ή σαλάμι προσθέστε μανιτάρια!

Συστατικά:
Μυζήθρα Χανίων (αλοιφωτό τυρί για ντάκο).
Φύτρα από φασόλια, φακές ή σπαράγγια.
Δυο φύλλα μαρούλι
Μια φέτα ζαμπόν ή δυο με τρεις λεπτοκομμένες φέτες απάκι Κρήτης
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ¨Εl-αιώνας” , μια κουταλιά σούπας για κάθε φέτα ψωμί.
προτιμήστε ρίγανη βιολογικής καλλιέργειας, ή απο την γλάστρα σας ή απο το χωριό σας!

Για το sandwich εμείς έχουμε κάνει ένα συνδυασμό με, μια λεπτή φέτα τυρί (γραβιέρα Κρήτης), μια φέτα ζαμπόν (καλής ποιότητας), αλοιφώδες αιγοπρόβειο τυρί(μυζήθρα Χανίων) , φρέσκο μαρούλι, φύτρα απο άσπρα φασόλια.

Πως γίνεται:

Παίρνουμε τις δυο φέτες από το ψωμί, τις λαδώνουμε από την μία όψη, αλείφουμε με την μυζήθρα, πασπαλίζουμε με την ρίγανη, τοποθετούμε μερικά από τα λαχανικά, βάζουμε το αλλαντικό τις αρεσκείας μας ή μανιτάρια, βάζουμε ξανά λαχανικά , κλείνουμε με την δεύτερη φέτα από το ψωμί.

Είμαστε ό,τι τρώμε. Και αυτό που τρώμε καθορίζει τις σκέψεις, τη ζωή μας, το παρόν, το μέλλον και το πεπρωμένο μας. (Αλέξης Καρέλ, γιατρός βιολόγος, βραβείο Νόμπελ Ιατρικής)

Cretan Corner_Olive oil

recipes

Θα χρειαστείτε:

  • Γραβιέρα Μυλοποτάμου παλαιωμένη
  • Γραβιέρα  Μυλοποτάμου με μπούκοβο
  • Καπνιστή Γραβιέρα Μυλοποτάμου
  • Γραβιέρα Μυλοποτάμου με κάνναβη
  • Ανθότυρο ξηρός Μυλοποτάμου (είναι από τους πιο γευστικούς που έχουμε δοκιμάσει) φτιάξτε μπαλάκια μυζήθρας με λιναρόσπορο, καρύδια και σουσάμι.

Τυροποικιλία για απαιτητικούς τυροφάγους!

Τυροποικιλία για την παρέα και το κρασί!  

Το μυστικό της επιτυχίας, η σωστή επιλογή τυριών!

Προτείνουμε: Γραβιέρα Μυλοποτάμου κλασική γεύση , με γεύση θυμάρι, με γεύση ρίγανη, με γεύση μπουκοβό και καπνιστή. Όσο πιο παλαιωμένα είναι τα τυριά τόσο πιο γευστικό θα είναι το πιάτο που θα φτιάξετε. Ανθότυρο ξηρό Μυλοποτάμου (είναι από τους πιο γευστικούς που έχουμε δοκιμάσει). Φτιάξτε μπαλάκια μυζήθρας (μαλακό τυρί) με λιναρόσπορο, καρύδια και σουσάμι .

Τοματίνια και ελιές.  Ποσότητα ανάλογα με τα άτομα.

Πως να φτιάξετε μπαλάκια μυζήθρας:

Θα χρειαστείτε περίπου 200 γραμμάρια φρέσκιας γαλομυζήθρας, 1 κουταλιά σούπας λιναρόσπορο, 1 κουταλιά σούπας σουσάμι, 3 καρύδια. Στο γουδί κοπανίζετε τον λιναρόσπορο το σουσάμι και τα καρύδια στη συνέχεια πλάθετε μικρά μπαλάκια τα ρίχνετε στο μείγμα των καρπών και κάνετε με το δάχτυλο κυκλικές κινήσεις ένα – ένα τα μπαλάκια, μέχρι να πάει παντού υλικό από το μείγμα.

Κόβετε σε μέτρια κομμάτι τα τυριά, έχετε ήδη ετοιμάσει τα μπαλάκια μυζήθρας. τοποθετήστε τα με την διάταξη που θέλετε σε πλατό τυριών ή σε κάποια άλλη πιατέλα προσθέστε τα  τοματίνια και τις ελιές.

Συνδυάζεται με: Κριτσίνια ολικής άλεσης, ή παξιμάδι κρίθινο, ή ψωμί φρέσκο ή φρυγανισμένο.

Συνοδεύεται με: το αγαπημένο σας κρασί, ή παγωμένη τσικουδιά.

Ζωή είναι η τέχνη να επικοινωνείς.

Καλή απόλαυση!

Cretan Corner_Olive oil

Untitled 12

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 2 φέτες φιλέτο κοτόπουλο ψητό ή αλλαντικό
  • Όσο θέλουμε απο, Μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 6 κομμάτια λιαστή ντομάτα σε λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορο
  • 1κουταλία της σούπας λιναρόσπορο
  • 2 κουταλιές της σούπας εξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο ‘El-αιώνας’
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό ή κόκκινο
  • αλάτι κατά βούληση
  • 2 κρίθινα παξιμάδια, σπασμένο σε μικρές μπουκίτσες

Απογειώστε την γεύση της σαλάτας  με μερικές φλούδες πικάντικής κρητικής γραβιέρας Μυλοποτάμου...

Πράσινη σαλάτα με τομάτα λιαστή!

Πράσινη σαλάτα με τομάτα λιαστή!

Οι λιαστές ντομάτες, αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες Κ (γερά οστά, ελαστικότητα δέρματος, αρθρίτιδα, μείωση ρυτίδων) και C (βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, άρα και τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων) όπως επίσης και με σίδηρο και είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για κάποιον που τρέχει. Το λυκοπένιο που θεωρείται αντικαρκινική ουσία βρίσκεται στον φλοιό της ντομάτας.

  • Υλικά για 2 μερίδες:
    2 φέτες φιλέτο κοτόπουλο ψητό ή σε αλλαντικό. 
    Όσο θέλουμε απο, Μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, φρέσκο κρεμμυδάκι
    6 κομμάτια λιαστή ντομάτα σε λάδι
    1 κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορο
    1κουταλία της σούπας λιναρόσπορο
    2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο “Εl-αιώνας”
    2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό ή κόκκινο
    αλάτι κατά βούληση
    2 κρίθινα παξιμάδια, σπασμένο σε μικρές μπουκίτσες

Για εξτρα γεύση στη σαλάτα σας, προσθέστε μερικές φλούδες πικάντικής γραβιέρας Μυλοποτάμου…

Πως γίνεται:
όπως όλες οι σαλάτες, Προσοχή στο πλύσιμο των λαχανικών.
Συνοδέψτε με: λευκό κρητικό κρασάκι…όπως, Assyrtiko ή Μοσχοφίλερο

Καλή απόλαυση!

Cretan Corner_Olive oil

Υλικά:

  • 2 μελιτζάνες μεγάλες κομμένες σε φέτες ή ροδέλες
  • 1 ώριμη ντομάτα μέτρια τριμμένη
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 250 γραμμάρια καπνιστό τυρί τριμμένο
  • 250 γραμμάρια φέτα τριμμένη στο χέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο “El-αιώνας” για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο “Εl-αιώνας” για την σάλτσα
  • 2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο
  • Αλάτι θαλασσινό  (Εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα – δράση ιδιαίτερα σημαντική για τους διαβητικούς.πηγή:enallaktikidrasi.com).
  • Πιπέρι

Μελιτζάνες φούρνου με σάλτσα ντομάτας & καπνιστό τυρί!

Υλικά:

  • 2 μελιτζάνες μεγάλες κομμένες σε φέτες ή ροδέλες
    1 ώριμη ντομάτα μέτρια τριμμένη
    2 κρεμμυδάκια φρέσκα
    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    250 γραμμάρια καπνιστό τυρί τριμμένο
    250 γραμμάρια φέτα τριμμένη στο χέρι
    1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
    2-3 κουταλιές ελαιόλαδο για την σάλτσα
    2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
    2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
    1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο
    Αλάτι θαλασσινό
    Πιπέρι
    Προετοιμασία:
    Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το υπερβολικό λάδι, τοποθετούμε και χαρτί κουζίνας και από πάνω τους.
    Αδειάζουμε το λάδι και καθαρίζουμε το τηγάνι, το βάζουμε πάλι στην φωτιά με τις 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο “Εl-αιώνας” και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
    Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κύμινο .
    Μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξει η σάλτσα μας, όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τον μαϊντανό και την αφαιρούμε από την φωτιά.
    Σε ένα πυρέξ βάζουμε μία στρώση μελιτζάνας και ραντίζουμε με μία κουταλιά ξύδι βαλσαμικό, μετά προσθέτουμε την σάλτσα μας, την τριμμένη φέτα και το 1/3 του καπνιστού τυριού βάζουμε άλλη μία στρώση μελιτζάνα ραντίζουμε με άλλη μία κουταλιά ξύδι βαλσαμικό, και τελειώνουμε με μία γενναία στρώση του υπόλοιπου καπνιστού τυριού.
    Ψήνουμε σε φούρνο που καίει στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και το τρώμε ζεστό.
    πηγή: lovefood.gr

Καλή όρεξη!

Cretan Corner_Olive oil

Υλικά

  • 500 γρ. σκιουφικτά ζυμαρικά
  • 150 γρ. απάκι, (ή πανσετα καπνιστή) κομμένο σε κύβους
  • 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 150 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κρόκοι αυγών
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σκιουφικτά με γραβιέρα Κρήτης και απάκι ή πανσέτα καπνιστή.

Συνταγή απο τον σεφ Δημήτρης Καρατζαφέρη.

Υλικά:

  • 500 γρ. σκιουφιχτά ζυμαρικά
    150 γρ. απάκι, (ή πανσετα καπνιστή) κομμένο σε κύβους
    150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη + επιπλέον για το σερβίρισμα
    150 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
    3 κρόκοι αυγών
    αλάτι
    πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Προετοιμασία:

Βράζουμε τα σκιουφικτά σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 400 ml από το νερό του βρασίματος που θα μας χρησιμεύσει μετά. Δεν κρυώνουμε τα σκιουφικτά.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το απάκι χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε μέσα το νερό του βρασίματος των ζυμαρικών, αφήνουμε να πάρει μια βράση, σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη.

Γυρνάμε το απάκι πάλι στο τηγάνι μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους και ρίχνουμε μέσα την τριμμένη γραβιέρα και το βούτυρο.

Βάζουμε μέσα στο μπολ και το νερό που είχαμε σουρώσει προηγουμένως. Με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ χτυπάμε καλά το μείγμα των αυγών να γίνει μια κρέμα. Η υφή θα είναι σαν ένα αυγολέμονο.

Ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο τηγάνι που έχουμε το απάκι και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας και τα βρασμένα σκιουφικτά και αλατοπίπερο. Στην αρχή θα είναι πολύ ρευστή η σάλτσα μας, όμως αν αφήσουμε για 5 λεπτά μαζί με τα μακαρόνια και ανακατεύουμε συχνά θα δέσει σιγά σιγά.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη γραβιέρα Κρήτης.
πηγή: gastronomos.gr

Cretan Corner_Olive oil

Υλικά

  • 400 γραμμάρια αγνή μυζήθρα Χανίων
  • ένα κεσεδάκι πρόβειο γιαούρτι,
  • ένα αυγό,
  • 2 με 3 κουταλιές σούπας λευκό αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι θαλασσινό,
  • μισή χούφτα σταφίδες,
  • σουσάμι,
  • Φύλλο κρούστας

Ετοιμάστε τυρόπιτα με λίγα υλικά!

Προετοιμασία:

Λαδώστε την επιφάνεια του ταψιού με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ‘Εl-αιώνας”.

Απλώστε το πρώτο φύλλο κρούστας, λαδώστε ελαφρώς, συνεχίστε την ίδια διαδικασία με όσα φύλλα θέλετε.

Εμείς προτείνουμε το πολύ πέντε φύλλα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί , μέχρι να γίνει μια πάστα όχι πολύ σκληρή.

Απλώστε την πάστα στο ταψί με τα λαδωμένα φύλλα.

Σκεπάσετε με τρία τέσσερα ακόμα φύλλα, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με το λάδωμα. Κόβετε ότι περισσεύει έξω από το ταψί και κλείνεται την πίτα κυκλικά. Αλείφετε με αυγό ενώ πρώτα το έχετε χτυπήσει. πασπαλίζεται με σουσάμι.

Ψήνεται σε φούρνο στην κατάσταση του αέρα στους 200 βαθμούς για περίπου 40 με 50
λεπτά.

Μετά το πρώτο 15 λεπτό σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο και αφήστε την πίτα σας να ψηθεί. Σερβίρετε σε μικρά κομμάτια. Ταιριάζει με όλα!

Cretan Corner_olive Oil

Login

Lost your password?

Καλάθι

Your cart is currently empty.

  • Αγρίνιο = 30010
  • Αίγιο = 25100
  • Άρτα = 47100
  • Θεσσαλονίκη = 54248
  • Ιωάννινα = 45221
  • Κορινθος = 20150
  • Λαμία = 35100 ή 35131
  • Λάρισα = 41221
  • Μεσολόγγι = 30200
  • Πάτρα = 26221

This will close in 0 seconds

ESPA Image