
Σπανακόρυζο με Σταφίδες (με ή χωρίς Λάδι)
Ένα πιάτο απλό, αρωματικό και ευέλικτο. Με ή χωρίς λάδι, παραμένει πεντανόστιμο!
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι ρύζι (κατά προτίμηση καστανό ή τύπου Καρολίνα ή Μπασμάτι
- 500 γρ. φρέσκο σπανάκι (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο)
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
- 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 3 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό λαχανικών για πιο έντονη γεύση), ισως χρειαστεί περισσότερο νερό, το βλέπετε κατά την ώρα του μαγειρέματος.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για πίτσα (προαιρετικά, για έξτρα γεύση).
Η Νηστεία και τα Αλάδωτα της Μεγάλης Εβδομάδας...
Οδηγίες:
- Προετοιμασία των υλικών:
- Πλύνε καλά το σπανάκι και κόψε το σε μικρά κομμάτια.
- Αν χρησιμοποιείς σταφίδες, άφησέ τες σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό για 10-15 λεπτά, για να μαλακώσουν.
- Μαγείρεμα του ρυζιού:
- Σε μια κατσαρόλα, ρίξε το ρύζι και τα 3 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό λαχανικών). Μαγείρεψε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό.
- Αν χρησιμοποιείς ζωμό, το πιάτο θα αποκτήσει πλουσιότερη γεύση.
- Μαγείρεμα του σπανακιού:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, βάλε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο νερό και τσιγάρισε το μέχρι να μαλακώσει (χωρίς λάδι). Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο νερό για να μην καεί.
- Προσθέστε το σπανάκι και αφήστε το να μαραθεί για περίπου 5-7 λεπτά. Μην ανησυχείς αν φαίνεται πολύ στην αρχή, το σπανάκι θα μειωθεί σε όγκο.
- Συνδυασμός και τελικό μαγείρεμα:
- Όταν το σπανάκι είναι έτοιμο, πρόσθεσε το μαγειρεμένο ρύζι και ανακάτεψε καλά.
- Στραγγίξε τις σταφίδες και πρόσθεσέ τες στο μείγμα.
- Ρίξε το χυμό λεμονιού, αλάτι, ρίγανη και μισό κουταλάκι του γλυκου από το μείγμα για πίτσα.
- Ανακάτεψε καλά και αφήστε το να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά ακόμα για να ενωθούν οι γεύσεις.
- Σερβίρισμα:
- Σερβίρετε το σπανακόρυζο ζεστό και απολαύστε το είτε ως κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό.
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για τις νηστείες της Μεγάλης Εβδομάδας και προσφέρει έναν υπέροχο συνδυασμό αλμυρών και γλυκών γεύσεων από το σπανάκι και τις σταφίδες.
Σημείωση: Αν καταναλώνετε ελαιόλαδο, προσθέστε λίγο ωμό στο πιάτο σας για έξτρα άρωμα και θρεπτική αξία!
Καλή απόλαυση!

Λεμόνια σε δράση…
Φρέσκια πράσινη σαλάτα με σάλτσα μαρμελάδας λεμόνι και φρέσκο χυμό λεμονιού – μια απόλαυση γεμάτη γεύση και φρεσκάδα!
Υλικά για 2 μερίδες:
- 100γρ. σπανάκι
- 100γρ. μαρούλι
- 50γρ. αντίδια
- Μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 κ.σ. ηλιόσπορους
- ½ κ.σ. σουσάμι
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- 2 κρίθινα παξιμάδια (100γρ), σπασμένα σε μικρά κομμάτια (μπουκιές)
- Θαλασσινό αλάτι και τρίμμα λεμονιού για το τελείωμα
Για τη σάλτσα:
- 3 κ.σ. (ή λίγο παραπάνω) Ελαιόλαδο «El-Αιώνα»
- 1 κ.σ. μαρμελάδα λεμόνι
- Χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι (μην ξεχάσετε να πάρετε και το τρίμμα του λεμονιού)
Πράσινη σαλάτα με σως (dressing ) μαρμελάδα από φρέσκα λεμόνια της Κρητικής γης.
Τα Λεμόνια: Μια Φυσική Υπερδύναμη για την Υγεία! 🍋
Τα λεμόνια είναι γεμάτα με βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φυσικές φυτοχημικές ενώσεις, οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό μας και προάγουν την καλή υγεία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λεμόνια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας, στην υποστήριξη του πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση του βάρους.
Συνήθως χρησιμοποιούμε τη σάρκα και το χυμό τους, ενώ η φλούδα μένει σχεδόν πάντα παραμελημένη. Ωστόσο, η φλούδα λεμονιού είναι γεμάτη από βιοδραστικές ενώσεις που μπορούν να προσφέρουν πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία μας. Μην την πετάτε – εντάξτε τη στη διατροφή σας και αξιοποιήστε την πλήρως!
Φρέσκια Πράσινη Σαλάτα με Σάλτσα Μαρμελάδας Λεμόνι και Φρέσκο Χυμό Λεμονιού 🍋🥗
Ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο που θα φέρει την αυθεντική γεύση της Κρήτης στο τραπέζι σας!
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν από το νερό.
- Σε ένα μπολ, κόβουμε με το χέρι όλα τα λαχανικά, το κρεμμυδάκι σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Ρίχνουμε τους ηλιόσπορους, το κουκουνάρι, το σουσάμι και τα κομμάτια από το κρίθινο παξιμάδι.
- Για τη σάλτσα: Σε ένα μούλτι, βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μαρμελάδα λεμόνι και το χυμό από το φρέσκο λεμόνι. Χτυπάμε καλά μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
- Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς, πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι και το τρίμμα λεμονιού, και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και απολαμβάνουμε!
Σημείωση: Η φλούδα του λεμονιού προσφέρει περισσότερες θρεπτικές ουσίες σε σχέση με το λεμόνι χωρίς φλούδα. Για παράδειγμα, το λεμόνι με φλούδα παρέχει:
- Βιταμίνη C: 83.2mg
- Βιταμίνη Α: 32.4 IU
Ένα λεμόνι χωρίς φλούδα προσφέρει:
- Βιταμίνη C: 83.2mg
- Βιταμίνη Α: 23.3 IU
Ανακαλύψτε τη φυσική δύναμη των λεμονιών και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με το εξαιρετικό Ελαιόλαδο «El-Αιώνα». Μια εύκολη, υγιεινή και γευστική επιλογή για καθημερινές στιγμές απόλαυσης!

Έτσι μεγαλώσαμε στην Κρήτη: με ψωμοβουτιές στο πετιμέζι!
Τα γκουρμέ της Κρήτης σε μια απλή απόλαυση…
Θα χρειαστείτε:
- 2 φέτες ψωμί (συνιστούμε ολικής ή πολύσπορο για πιο υγιεινή επιλογή)
- 4 κ.σ. πετιμέζι
- 2 κ.σ. εξαιρετικό ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ηλιόσπορους για το τελείωμα
Τα γκουρμέ της Κρήτης…
Έτσι μεγαλώσαμε στην Κρήτη: με ψωμοβουτιές στο πετιμέζι!
Τα γκουρμέ της Κρήτης σε κάθε μπουκιά…
Φρέσκο ψωμί, πετιμέζι, εξαιρετικό Ελαιόλαδο “El-αιώνας” και ηλιόσποροι – ένα θρεπτικό και γευστικό σνακ για όλους!
Θα χρειαστείτε:
- 2 φέτες ψωμί (προτείνουμε ολικής ή πολύσπορο για πιο υγιεινή επιλογή)
- 4 κ.σ. πετιμέζι
- 2 κ.σ. εξαιρετικό ελαιόλαδο “El-αιώνας”
- 1 κ.σ. ηλιόσπορους
Πώς γίνεται:
- Φρυγανίστε το ψωμί στην τοστιέρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό και χρυσαφένιο.
- Εν τω μεταξύ, αναμείξτε το ελαιόλαδο “El-αιώνας” με το πετιμέζι για να δημιουργήσετε μια πλούσια, φυσική σάλτσα.
- Τοποθετήστε το φρυγανισμένο ψωμί σε ένα πιάτο, περιχύστε το με τη σάλτσα πετιμεζιού και ολοκληρώστε με τους ηλιόσπορους για μια τραγανή και θρεπτική πινελιά.
Πετιμέζι:
Ένα παχύρρευστο, φυσικό σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο, πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο.
Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές ή ζάχαρη και διατηρεί τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού. Το πετιμέζι είναι ιδανικό για να ενισχύσει τη γεύση των φαγητών σας και να προσφέρει όλα τα οφέλη του χωρίς πρόσθετα.
Ηλιόσποροι:
Οι ηλιόσποροι είναι μια φυσική υπερτροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά!
Ανά 100γρ περιέχουν περίπου 20γρ πρωτεΐνης και 17,5γρ υδατανθράκων. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε σίδηρο, προστατεύουν την καρδιά, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και χαλαρώνουν τα νεύρα και τους μύες. Η βιταμίνη Ε που περιέχουν προσφέρει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταπολεμά τις φλεγμονές και τις ελεύθερες ρίζες.
Ανακαλύψτε τα προϊόντα μας και απολαύστε την αυθεντική γεύση της Κρήτης στο πιάτο σας, μόνο στο Cretan Corner_olive oil_ Maleme Chania & www.cretancorner.gr !

Συστατικά για την Απόλυτη Κρητική Γεύση:
- Ψωμί ολικής ή πολύσπορο: Επιλέξτε ψωμί καλής ποιότητας, ιδανικά χειροποίητο για τη μέγιστη γεύση.
- Γραβιέρα Μυλοποτάμου: Η αυθεντική γεύση της Κρητικής γραβιέρας, ιδανική για κάθε πιάτο.
- Έξτρα Παρθένο Κρητικό Ελαιόλαδο ‘El-αιώνας’: Το εξαιρετικό ελαιόλαδο από την Κρήτη, για πλούσια γεύση και άρωμα.
- Ελιές Καλαμών ξιδάτες: Γευστικές και τραγανές, ιδανικές για να δώσουν μοναδική γεύση.
- Σταφίδες: Προσθέστε ξανθές ή μαύρες σταφίδες για μια γλυκιά αντίθεση.
- Ρίγανη: Η κρητική ρίγανη θα ενισχύσει την γεύση και το άρωμα του πιάτου σας.
Καλωσόρισμα αλά Κρητικά!
Συστατικά:
- Ψωμί καλής ποιότητας: Επιλέξτε ολικής ή πολύσπορο, και αν είναι δυνατόν, χειροποίητο για αυθεντική γεύση.
- Γραβιέρα Μυλοποτάμου: Η αυθεντική κρητική γραβιέρα για πλούσια γεύση.
- Έξτρα Παρθένο Κρητικό Ελαιόλαδο ‘El-αιώνας’: Το κορυφαίο Κρητικό ελαιόλαδο για άρωμα και γεύση.
- Ελιές Καλαμών ξιδάτες: Γευστικές και τραγανές, ιδανικές για να δώσουν ένταση.
- Σταφίδες: Προσθέστε ξανθές ή μαύρες για μια γλυκιά αντίθεση.
- Ρίγανη: Βιολογικής καλλιέργειας ή από το χωριό σας για μια αυθεντική γεύση Κρήτης.
Προετοιμασία:
- Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια (όπως αντίδωρο), και την γραβιέρα Μυλοποτάμου σε μικρά κομμάτια.
- Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ψωμί σε μια μεγάλη πιατέλα ή πλατό τυριών. Προσθέτουμε πάνω σε κάθε κομμάτι ψωμιού ένα κομμάτι τυριού, μέχρι να καλυφθούν όλα τα ψωμάκια.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να καρφιτσώσουμε τα ψωμάκια με μια οδοντογλυφίδα για ευκολία στο σερβίρισμα.
- Πασπαλίζουμε με το εξαιρετικό ελαιόλαδο ‘El-αιώνας’ και την ρίγανη.
- Στα κενά σημεία της πιατέλας, τοποθετούμε τις ελιάς Καλαμών και τις σταφίδες για επιπλέον γεύση και χρώμα.
Η ποσότητα που θα ετοιμάσετε εξαρτάται από τα άτομα και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση της Κρήτης με αυτό το μοναδικό και εύκολο πιάτο!
Καλή απόλαυση!
Cretan Corner_ Olive Oil_ Maleme Chania
www.cretancorner.gr

"Ζεστή Σοκολάτα με Γάλα Καρύδας: Η Ιδανική Κυριακάτικη Απόλαυση!"
Λαχταριστή ζεστή σοκολάτα με γάλα καρύδας
Συστατικά:
- 2 φλιτζάνια γάλα καρύδας
- 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο, ή χαρουπόμελο, ή πετιμέζι
Προετοιμασία:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σχηματιστούν σβώλοι.
- Όταν το μείγμα ζεσταθεί και αποκτήσει λεία υφή, αφαιρέστε από τη φωτιά.
- Ρίξτε τη ζεστή σοκολάτα σε δύο φλιτζάνια και σερβίρετε για μια υπέροχη απόλαυση!
Cretan Corner_Olive Oil_Maleme Chania
www.cretancorner.gr

Ιδανική Πρωινή Σούπα για Όλη την Οικογένεια
Για μια νόστιμη, υγιεινή και εύκολη πρωινή σούπα, ιδανική για όλη την οικογένεια, θα χρειαστείτε:
- 5 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι ξινόχοντρο
- Χυμό από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο “El-αιώνας”
- Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Απλό, θρεπτικό και γεμάτο γεύση για το πρώτο γεύμα της ημέρας!
"Αρχίστε τη μέρα σας με υγιεινή ενέργεια και γεύση!"
Προετοιμασία:
Βάζετε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από το λεμόνι. Αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά, στη συνέχεια σβήνετε το μάτι της κουζίνας και αφήνετε τη σούπα να «ξεκουραστεί» για άλλα 10 λεπτά.
Πριν σερβίρετε, προσθέστε τον χυμό από το φρέσκο λεμόνι. Σερβίρετε ζεστή, συνοδευόμενη με ψωμί ή παξιμάδι.
Σημείωση: Μπορείτε να την προετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ για ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη προετοιμασία την επόμενη μέρα.
Η συνταγή είναι για 4 άτομα.
Τρώμε Σωστά, Τρώμε Κρητικά!
Cretan Corner_ Olive Oil_Maleme Chania
www.cretancorner.gr

Στο κατάστημά μας θα βρείτε:
- Παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα από τον ορεινό Μυλοπόταμο και τα Λευκά Όρη.
- Έξτρα Παρθένο Κρητικό Ελαιόλαδο “El-αιώνας”, δικής μας παραγωγής.
- Βότανα βιολογικής καλλιέργειας.
- Μπαχαρικά και αρωματικά φυτά.
- Θυμαρίσιο μέλι, σιρόπι από χαρούπι, σιρόπι από σταφύλι (Πετιμέζι).
- Φυσικά καλλυντικά ελαιόλαδου, όπως κεραλοιφή “Irina”, σαπούνια και θεραπευτικά έλαια.
- Αιθέριο έλαιο ρίγανης και πολλά άλλα.
- Βασιλικό πολτό.
- Κρητικά κρασιά και τσικουδιά.
Εξερευνήστε την αυθεντική κρητική ποιότητα και απολαύστε την στο σπίτι σας!
Τροφές που απογειώνουν το ανοσοποιητικό!
Φτιάξτε υγιεινά και δυναμωτικά sandwiches για τα παιδιά με τις πιο θρεπτικές τροφές!
Για τους vegan ή vegetarian γονείς, αντί για ζαμπόν ή σαλάμι, προσθέστε μανιτάρια για μια γευστική εναλλακτική!
Συστατικά:
- Μυζήθρα Χανίων (αλοιφώδες τυρί για ντάκο).
- Φύτρα από φασόλια, φακές ή σπαράγγια.
- 2 φύλλα μαρούλι.
- 1 φέτα ζαμπόν ή 2-3 λεπτοκομμένες φέτες απάκι Κρήτης.
- Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο “El-αιώνας”, 1 κουταλιά σούπας για κάθε φέτα ψωμί.
- Ρίγανη βιολογικής καλλιέργειας (ή από τη γλάστρα σας ή από το χωριό σας).
Για το sandwich σας, εμείς συνδυάζουμε:
- 1 λεπτή φέτα γραβιέρα Κρήτης.
- 1 φέτα ζαμπόν (καλής ποιότητας).
- Αλοιφώδες αιγοπρόβειο τυρί (Μυζήθρα Χανίων).
- Φρέσκο μαρούλι.
- Φύτρα από άσπρα φασόλια.
Πως γίνεται:
- Παίρνετε τις δύο φέτες ψωμί και τις λαδώνετε από τη μία όψη με το εξαιρετικό ελαιόλαδο “El-αιώνας”.
- Αλείφετε τη μυζήθρα Χανίων και πασπαλίζετε με ρίγανη.
- Προσθέτετε μερικά από τα λαχανικά (μαρούλι, φύτρα).
- Βάζετε το αλλαντικό της επιλογής σας ή μανιτάρια για μια vegan εκδοχή.
- Προσθέτετε ξανά λαχανικά και κλείνετε με τη δεύτερη φέτα ψωμί.
Είμαστε ό,τι τρώμε, και αυτό που τρώμε καθορίζει τις σκέψεις, τη ζωή μας, το παρόν, το μέλλον και το πεπρωμένο μας. – Αλέξης Καρέλ, βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.
Cretan Corner_olive oil_Maleme Chania
www.cretancorner.gr

Θα χρειαστείτε:
- Γραβιέρα Μυλοποτάμου παλαιωμένη – με πλούσια, γεμάτη γεύση.
- Γραβιέρα Μυλοποτάμου με μπούκοβο – για μια πικάντικη αίσθηση που εντυπωσιάζει.
- Καπνιστή Γραβιέρα Μυλοποτάμου – με την αυθεντική καπνιστή γεύση της Κρήτης.
- Γραβιέρα Μυλοποτάμου με κάνναβη – για μια μοναδική και υγιεινή γευστική εμπειρία.
- Ανθότυρο ξηρός Μυλοποτάμου – από τους πιο γευστικούς τύπους που θα έχετε δοκιμάσει. Προτείνουμε να φτιάξετε μπαλάκια μυζήθρας με λιναρόσπορο, καρύδια και σουσάμι για την τέλεια γευστική απόλαυση!
Ανακαλύψτε τη γεύση της παράδοσης και της ποιότητας με τα μοναδικά προϊόντα Μυλοποτάμου, ιδανικά για κάθε περίσταση!
«Ανακαλύψτε τη Γεύση της Κρήτης: Μοναδική Τυροποικιλία για Απαιτητικούς Λάτρεις!»
Τυροποικιλία για την παρέα και το κρασί!
Το μυστικό για ένα επιτυχημένο τυροκόρτε, είναι η σωστή επιλογή τυριών!
Προτείνουμε:
- Γραβιέρα Μυλοποτάμου σε κλασική γεύση, με γεύση θύμαρου, ρίγανης, μπουκοβό και καπνιστή – όσο πιο παλαιωμένα τα τυριά, τόσο πιο γευστικό το αποτέλεσμα.
- Ανθότυρο ξηρό Μυλοποτάμου – από τα πιο γευστικά που έχουμε δοκιμάσει!
Για μια γευστική νότα, φτιάξτε μπαλάκια μυζήθρας (μαλακό τυρί) με λιναρόσπορο, καρύδια και σουσάμι.
Συνοδεύστε το με τοματίνια και ελιά Καλαμών – η ποσότητα εξαρτάται από τα άτομα.
Πως να φτιάξετε μπαλάκια μυζήθρας:
Θα χρειαστείτε:
- 200 γραμμάρια φρέσκια γαλομυζήθρα,
- 1 κουταλιά σούπας λιναρόσπορο,
- 1 κουταλιά σούπας σουσάμι,
- 3 καρύδια.
Σε ένα γουδί, κοπανίζετε τον λιναρόσπορο, το σουσάμι και τα καρύδια. Στη συνέχεια, πλάθετε μικρά μπαλάκια και τα ρίχνετε στο μείγμα των καρπών, κάνοντάς τους κυκλικές κινήσεις μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
Κόβετε σε μέτρια κομμάτια τα τυριά σας και τοποθετείτε τα μαζί με τα μπαλάκια μυζήθρας σε πλατό τυριών ή άλλη πιατέλα. Προσθέστε τοματίνια και ελιές για έξτρα φρεσκάδα!
Συνοδευτικά:
- Κριτσίνια ολικής άλεσης, ή παξιμάδι κρίθινο, ή φρέσκο ψωμί ή φρυγανισμένο.
- Ποτό: Συνδυάστε με το αγαπημένο σας κρασί ή δροσερή παγωμένη τσικουδιά.
Η ζωή είναι τέχνη… και η τέχνη είναι να επικοινωνείς μέσα από γεύσεις!
Καλή απόλαυση!
Cretan Corner_Olive Oil_Maleme Chania
www.cretancorner.gr

Υλικά για 2 μερίδες:
- 2 φέτες φιλέτο ψητού κοτόπουλου ή αλλαντικό της επιλογής σας
- Φρέσκα φύλλα: Μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, φρέσκο κρεμμυδάκι
- 6 κομμάτια λιαστή ντομάτα σε λάδι
- 1 κουταλιά σούπας κολοκυθόσπορο
- 1 κουταλιά σούπας λιναρόσπορο
- 2 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο «El-αιώνας»
- 2 κουταλιές σούπας ξύδι (λευκό ή κόκκινο)
- Αλάτι κατά βούληση
- 2 κρίθινα παξιμάδια, σπασμένα σε μικρές μπουκίτσες
Για το τελείωμα:
Απογειώστε τη γεύση της σαλάτας με λίγες φλούδες από την πικάντικη Κρητική Γραβιέρα που θα βρείτε στο κατάστημα μας!
Πράσινη σαλάτα με τομάτα λιαστή!
Πράσινη σαλάτα με τομάτα λιαστή!
Οι λιαστές ντομάτες, αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες Κ (γερά οστά, ελαστικότητα δέρματος, αρθρίτιδα, μείωση ρυτίδων) και C (βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, άρα και τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων) όπως επίσης και με σίδηρο και είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για κάποιον που τρέχει. Το λυκοπένιο που θεωρείται αντικαρκινική ουσία βρίσκεται στον φλοιό της ντομάτας.
- Υλικά για 2 μερίδες:
2 φέτες φιλέτο κοτόπουλο ψητό ή σε αλλαντικό.
Όσο θέλουμε απο, Μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, φρέσκο κρεμμυδάκι
6 κομμάτια λιαστή ντομάτα σε λάδι
1 κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορο
1κουταλία της σούπας λιναρόσπορο
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο “Εl-αιώνας”
2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό ή κόκκινο
αλάτι κατά βούληση
2 κρίθινα παξιμάδια, σπασμένο σε μικρές μπουκίτσες
Για εξτρα γεύση στη σαλάτα σας, προσθέστε μερικές φλούδες πικάντικής γραβιέρας Μυλοποτάμου…
Πως γίνεται:
όπως όλες οι σαλάτες, Προσοχή στο πλύσιμο των λαχανικών.
Συνοδέψτε με: λευκό κρητικό κρασάκι…όπως, Assyrtiko ή Μοσχοφίλερο
Καλή απόλαυση!
Cretan Corner_Olive oil
Υλικά:
- 2 μελιτζάνες μεγάλες κομμένες σε φέτες ή ροδέλες
- 1 ώριμη ντομάτα μέτρια τριμμένη
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 250 γραμμάρια καπνιστό τυρί τριμμένο
- 250 γραμμάρια φέτα τριμμένη στο χέρι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο “El-αιώνας” για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο “Εl-αιώνας” για την σάλτσα
- 2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο
- Αλάτι θαλασσινό (Εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα – δράση ιδιαίτερα σημαντική για τους διαβητικούς.πηγή:enallaktikidrasi.com).
- Πιπέρι
Μελιτζάνες φούρνου με σάλτσα ντομάτας & καπνιστό τυρί!
Υλικά:
- 2 μελιτζάνες μεγάλες κομμένες σε φέτες ή ροδέλες
1 ώριμη ντομάτα μέτρια τριμμένη
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
250 γραμμάρια καπνιστό τυρί τριμμένο
250 γραμμάρια φέτα τριμμένη στο χέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο για την σάλτσα
2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο
Αλάτι θαλασσινό
Πιπέρι
Προετοιμασία:
Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το υπερβολικό λάδι, τοποθετούμε και χαρτί κουζίνας και από πάνω τους.
Αδειάζουμε το λάδι και καθαρίζουμε το τηγάνι, το βάζουμε πάλι στην φωτιά με τις 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο “Εl-αιώνας” και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κύμινο .
Μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξει η σάλτσα μας, όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τον μαϊντανό και την αφαιρούμε από την φωτιά.
Σε ένα πυρέξ βάζουμε μία στρώση μελιτζάνας και ραντίζουμε με μία κουταλιά ξύδι βαλσαμικό, μετά προσθέτουμε την σάλτσα μας, την τριμμένη φέτα και το 1/3 του καπνιστού τυριού βάζουμε άλλη μία στρώση μελιτζάνα ραντίζουμε με άλλη μία κουταλιά ξύδι βαλσαμικό, και τελειώνουμε με μία γενναία στρώση του υπόλοιπου καπνιστού τυριού.
Ψήνουμε σε φούρνο που καίει στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και το τρώμε ζεστό.
πηγή: lovefood.gr
Καλή όρεξη!
Cretan Corner_Olive oil
Υλικά
- 500 γρ. σκιουφικτά ζυμαρικά
- 150 γρ. απάκι, (ή πανσετα καπνιστή) κομμένο σε κύβους
- 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 150 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κρόκοι αυγών
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σκιουφικτά με γραβιέρα Κρήτης και απάκι ή πανσέτα καπνιστή.
Συνταγή απο τον σεφ Δημήτρης Καρατζαφέρη.
Υλικά:
- 500 γρ. σκιουφιχτά ζυμαρικά
150 γρ. απάκι, (ή πανσετα καπνιστή) κομμένο σε κύβους
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη + επιπλέον για το σερβίρισμα
150 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κρόκοι αυγών
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Προετοιμασία:
Βράζουμε τα σκιουφικτά σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 400 ml από το νερό του βρασίματος που θα μας χρησιμεύσει μετά. Δεν κρυώνουμε τα σκιουφικτά.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το απάκι χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε μέσα το νερό του βρασίματος των ζυμαρικών, αφήνουμε να πάρει μια βράση, σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη.
Γυρνάμε το απάκι πάλι στο τηγάνι μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους και ρίχνουμε μέσα την τριμμένη γραβιέρα και το βούτυρο.
Βάζουμε μέσα στο μπολ και το νερό που είχαμε σουρώσει προηγουμένως. Με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ χτυπάμε καλά το μείγμα των αυγών να γίνει μια κρέμα. Η υφή θα είναι σαν ένα αυγολέμονο.
Ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο τηγάνι που έχουμε το απάκι και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας και τα βρασμένα σκιουφικτά και αλατοπίπερο. Στην αρχή θα είναι πολύ ρευστή η σάλτσα μας, όμως αν αφήσουμε για 5 λεπτά μαζί με τα μακαρόνια και ανακατεύουμε συχνά θα δέσει σιγά σιγά.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη γραβιέρα Κρήτης.
πηγή: gastronomos.gr
Cretan Corner_Olive oil
Υλικά
- 400 γραμμάρια αγνή μυζήθρα Χανίων
- ένα κεσεδάκι πρόβειο γιαούρτι,
- ένα αυγό,
- 2 με 3 κουταλιές σούπας λευκό αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι θαλασσινό,
- μισή χούφτα σταφίδες,
- σουσάμι,
- Φύλλο κρούστας
Ετοιμάστε τυρόπιτα με λίγα υλικά!
Προετοιμασία:
Λαδώστε την επιφάνεια του ταψιού με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ‘Εl-αιώνας”.
Απλώστε το πρώτο φύλλο κρούστας, λαδώστε ελαφρώς, συνεχίστε την ίδια διαδικασία με όσα φύλλα θέλετε.
Εμείς προτείνουμε το πολύ πέντε φύλλα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί , μέχρι να γίνει μια πάστα όχι πολύ σκληρή.
Απλώστε την πάστα στο ταψί με τα λαδωμένα φύλλα.
Σκεπάσετε με τρία τέσσερα ακόμα φύλλα, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με το λάδωμα. Κόβετε ότι περισσεύει έξω από το ταψί και κλείνεται την πίτα κυκλικά. Αλείφετε με αυγό ενώ πρώτα το έχετε χτυπήσει. πασπαλίζεται με σουσάμι.
Ψήνεται σε φούρνο στην κατάσταση του αέρα στους 200 βαθμούς για περίπου 40 με 50
λεπτά.
Μετά το πρώτο 15 λεπτό σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο και αφήστε την πίτα σας να ψηθεί. Σερβίρετε σε μικρά κομμάτια. Ταιριάζει με όλα!
Cretan Corner_olive Oil