![Μανώλης](https://www.cretancorner.gr/wp-content/uploads/2023/05/Μανώλης.jpg)
Η Ιστορία του "Κρητική Γωνιά"
Έτος 1940-1941
Το σπίτι του Μανόλη και της Ελένης Παπαραφτάκη στο Μάλεμε ήταν διώροφο. Από κάτω είχε καφενείο-μπακάλικο και πάνω ήταν κουζίνα υπνοδωμάτιο και σαλοτραπεζαρία. Η ζωή τους κυλούσε ήρεμα. Ο Μανώλης πολυτεχνάς όπως ήτανε δούλευε όλη τη μέρα πότε μαραγκός πότε τσαγκάρης- πότε οδηγός του λεωφορείου «Βενιζέλος».Το βράδυ άνοιγε το καφενείο στο ισόγειο του σπιτιού του, διασκέδαζε τους πελάτες του βάζοντας στο γραμμόφωνο πλάκες με τραγούδια της εποχής. Με τέτοια και με άλλα περνούσαν οι μέρες ευχάριστα όπου στις 10 Απριλίου του 1941 ήρθε στον κόσμο ο καρπός του ερωτά τους ο Θεόδωρος Παπαραφτάκης.
Ξημέρωμα 20 Μαΐου 1941
Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών σε δύο μέτωπα: στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Τα πρώτα κύματα των αλεξιπτωτιστών ήταν εύκολη λεία για τους Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και Άγγλους και τους Έλληνες που υπεράσπιζαν το Μάλεμε. Στις μάχες έλαβε μέρος και μεγάλος αριθμός αμάχων με ό,τι όπλο είχαν στη διάθεσή τους, από μαχαίρια ως όπλα από την εποχή της Κρητικής Επανάστασης.
Ένας από τους άμαχους κρητικούς που έλαβαν μέρος στη μάχη ήταν και ο Μανόλης Παπαραφτάκης χωρίς δεύτερη σκέψη και παρά τα παρακάλια της γυναίκας του να μείνει στο σπίτι ή σε κάποιο κρησφύγετο εκείνος επέλεξε και αποφάσισε να πολεμήσει. Έχασε τη ζωή του εκείνη την ημέρα, στις 20 Μαΐου του 1941.
![biomatiko mathima](https://www.cretancorner.gr/wp-content/uploads/2022/02/biomatiko-mathima-scaled.jpg)
Λίγο χθες…και… λίγο σήμερα!
Τα χρόνια πέρασαν, ο Θοδωρής μεγάλωσε, σπούδασε, παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά την Ελένη και τον Μανόλη . Ο Μανώλης θέλησε να ασχοληθεί με το εμπόριο, είχε ριζώσει για καλά στο μυαλό του και ήθελε να ξαναστήσει εκείνο το μικρό μαγαζάκι στην άκρη του δρόμου, δίνοντας συνέχεια σε αυτό που ξεκίνησε ο παππούς του αλλά που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.
Η αγάπη του Μανόλη για την Κρήτη και για το χωριό του, μεγάλη. Σκέφτηκε λοιπόν πως για τους επισκέπτες του χωριού του, αλλά και για τους κατοίκους του, έπρεπε στο παλιό καφενείο-μπακάλικο του παππού να αναγεννηθεί ένας μοναδικός χώρος που θα αναδείκνυε την κρητική παράδοση και κουλτούρα. Έχοντας μεγαλώσει με αγνά κρητικά προϊόντα γνώριζε ότι οι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, τυροκομικά όπως γραβιέρα, μυζήθρα, ανθότυρο, όσπρια και φρούτα, σαλιγκάρια. Αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, όπως θυμάρι και ρίγανη, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύουν το φαγητό με κρασί και ρακή από τα τοπικά αμπέλια και εξαιρετικά νόστιμο παξιμάδι. Πίνουν τσάι του βουνού όπως μαλλοτήρα, δίκταμο, φασκόμηλο και καταναλώνουν άφθονο αγνό θυμαρίσιο μέλι. Σκεπτόμενος όλα αυτά αποφάσισε να φτιάξει την «Κρητική Γωνιά» ένα χώρο με εκλεκτά κρητικά προϊόντα όπου ο κάθε επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να τα γευτεί.
Άρχισε λοιπόν ένα μεγάλο ταξίδι στην Κρήτη αναζητώντας το καλύτερο προϊόν που παράγει, τούτος ο ευλογημένος τόπος. Το ταξίδι της αναζήτησης για τα καλύτερα κρητικά προϊόντα δεν σταματά πότε από τον Μανόλη με μοναδικό πάντα προορισμό την καλύτερη ποιότητα στο τραπέζι των φίλων πελατών της «Κρητικής Γωνιάς».
Η «Κρητική Γωνιά»λειτουργεί από τον Μάιο του 2003 έως και σήμερα στο Μάλεμε Χανίων από το Μανώλη Παπαραφτάκη και την σύζυγό του Ειρήνη Χνάρη. Βασική τους αρχή και μοναδική τους διαφήμιση είναι:
«Σου μένει η γεύση…Θυμάσαι για πάντα…»